Maandag 19-2-2007
Franz Josef Helihike


Vandaag is de dag voor weer een mooie trip. We kunnen lekker rustig aandoen deze morgen, omdat we pas om 11.35 uur bij de receptie zullen worden opgepikt door TGC voor onze Heli-Hike.

Als we om 11.40 uur het ernstige vermoeden hebben dat men ons vergeten is, worden we door een man van de camping met hoge snelheid naar het stadje gereden. Precies op tijd zijn we bij ons vertrekpunt. Na enige uitleg krijgen we te horen dat we nog een uurtje moeten wachten tot de piloot van de helikopter ons naar de gletsjer brengt. Een echte reden krijgen we niet te horen. Om 12.45 uur is dan echt zover en we mogen instappen. Waanzinnig om voor de eerste keer in zo'n ding te zitten. Heel anders dan een vliegtuig. We vliegen rechtstreeks naar de gletsjer alwaar we de gids ontmoeten.

We krijgen stijgbeugels om onder onze schoenen vast te maken. Onwennig stappen we over het ijs. Onwennig omdat je toch heel voorzichtig loopt, maar uitglijden is er niet bij met die puntige ijzers. We stappen vrolijk achter de gids aan op een vreemd landschap. Overal punten ijs en schitterende blauwe ijstunnels waar we doorheen kruipen. Het blauw wordt veroorzaakt door het absorberen van het zonlicht en het terugkaatsen van het blauw uit het lichtspectrum. Het is overweldigend om te zien.

Ongeveer 20 minuten voordat we weer opgepikt worden komen we bij een poeltje ijswater aan. De gids vraagt wie er zin heeft in een duik. Lachend kijken Marja en ik elkaar aan. Tot onze verbazing trekt de gids zijn shirt uit en neemt een plons! Bbbrrrrrrr... Een Engelsman doet het hem na. Bbbrrrrrrr... Hij vertelt dat het water echt koud is, maar eenmaal op het droge het weer heerlijk warm is. Er schijnt ook een heerlijk zonnetje, maar ik moet er toch niet aan denken om het water in te stappen. We worden na 2 uur weer opgepikt door de helikopter en maken een kleine ronde boven de gletsjer. Vlak voor de landing zien we Franz Josef liggen en zien dat het niet te groot is. Dit is een fantastische ervaring.

 

Naar de foto's

 

    Vorige

Volgende

   

 

Feb 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 Mrt 01 02 03 04 05 06 07

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Reisschema


Home